We hebben het al een aantal keer gehad over een de split airco en hoe kies ik de juiste airco, in dit blog wordt er gesproken over het onderhouden van een airco. Het is van belang dat een airco minstens twee keer per jaar wordt schoongemaakt, dit om een nare geur, onhygiënische plekken en inefficiënt koelverbruik te voorkomen.

Wat is nodig (reinigen airco)?

Wat heb je nodig om de airco te reinigen? Daarmee bedoelen we zowel de binnen- als buitenunit. Om dit goed schoon te krijgen heb je de volgende schoonmaakartikelen nodig:

  • Stofzuiger
  • Borstel
  • Ontvettend (schoonmaak) middel (St. Marc, HG et cetera)
  • Desinfectiemiddel, fungicide of bactericide

Hoe gaat het reinigen van een airco in z’n werk?

Nu alle schoonmaakspullen bij elkaar verzameld zijn kunnen we aan de slag met de het reinigen van de airco, maar hoe gaat dit? In de meeste gevallen zijn airco’s (redelijk) onderhoudsarme producten, echter is het toch verstandig om de filters, spoel en afvoerbak schoon te houden. Hiermee voorkom je dat de airco minder goed gaat functioneren en/of er bacteriële stoffen vrijkomen.

Stap 1: Filters (stofzuigen)

De filters van een airco zorgen voor dat de lucht die van buiten komt gefilterd wordt en verwijderen het stof uit de kamer. Als er veel stof op de airconditioning zit, dan kan je dit verwijderen door te stofzuigen. Is de filter nog steeds vies? Spoel deze onder lauwwarm water af met (zachte) zeep. Het belangrijkste is dat de filter goed kan drogen, de filter moet (kurk) droog zijn als je hem terugplaatst.

Het regelmatig reinigen en schoonmaken van de filter is belangrijk, dit omdat dan de circulatie gezonde lucht blaast.

Stap 2: Spoel schoonmaken

In de airconditioning zit een spoel, deze zit in een apart compartiment. Ook is het van belang deze regelmatig schoon te maken. In de zomermaanden wordt de airco (meestal) vaker gebruikt, waardoor er meer vocht in de spoel zit. Tevens vangt de spoel stof, vocht en bacteriën op. Het schoonmaken bevordert zeker de lucht en zo voorkom je nare geurtjes.

Het schoonmaken is dus van groot belang, dit doe je door de borstel over het buitenste deel van de spoel te halen en deze te reinigen door goed te borstelen.

Stap 3: Afvoerbak

In de airconditioning (buitenunit) zit de afvoerbak, hierin vallen alle vuile druppels (water). Het legen en schoonspoelen van deze bak is dus regelmatig nodig.

Stap 4: Controleer de koelmiddeldruk

Het is handig om de koelmiddeldruk te controleren, daarin kan je opmerken of er mogelijk onregelmatigheden zijn in het drukniveau van de airco. Als er mogelijk fouten of problemen zijn meldt dit dan direct, want dit kan mogelijk een lekkage of andere onregelmatigheid zijn. Als de airco druk stabiel is, is de kans dat de airco veel langer mee gaat.

Stap 5: Desinfecteer de airco

Een laatste stap die genomen kan worden is het desinfecteren van de airco, dit is een keus, maar als je eenmaal bezig bent met het onderhouden van je airco is het ook verstandig om hem te desinfecteren. Het gaat met name over de buitenunit, dit omdat deze natuurlijk buiten hangt en is blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Maak gebruik van de desinfectiemiddelen (bactericide & fungicide), zodat bacteriën en schimmels verwijderd worden.

Overige reiniging

Over het algemeen is een airco een onderhoudsvriendelijk product. Toch is het belangrijk om de airco schoon te maken en te houden. Het gaat met name over de filters, hierin worden de meeste bacteriën opgenomen.

Ander onderhoud, zoals het bijvullen van de koelvloeistof of overige problemen mogen uiteraard alleen gedaan worden door een erkend (gespecialiseerd) bedrijf. Neem dan ook gewoon contact op met een bedrijf als je denkt dat de airco minder werkt.

Gerelateerde berichten